Large Scale Window Graphics

Client: University of Leeds

I was recommended for a commission to design a window graphic in the reception area of School of Chemical and Process Engineering, University of Leeds as part of their refurbishment. The windows are incredibly large, in a prominent area and are south facing so the intensity of light was an important consideration as was the heat generated with a high contrast graphic. Full design coverage was needed but the light still had to pass through the material and so the level of opacity had to be considered.

Delivery

The window graphic had to represent the Schools’ taught subjects, high level of research, links with industry – so their past, present and future vision. I researched the Schools’ history, interviewed academics and technicians, undertook photo shoots and began to understand the phenomenal research work carried out at the school, which continues to impact the industry.

The image had to have depth, so people could revisit the image and see other things they hadn’t seen before as this would be seen by every visitor, staff member and student visiting the school. I was conscious it had to reflect the history, the present and the future. The design was approved, printed and materials tested and finally installed in August 2018 and immediately boarded up for protection until the construction has finished.

window graphic | University of Leeds
window design | university of Leeds

Results

It looks brilliant and certainly has an impact when you walk in. as there is a depth to the graphic illustration. Discussing this with a few of the School’s professors they keep returning as they continue to see new elements in the design they hadn’t seen before! This was the exact response the Head of School wanted, something to keep one’s interest and be a point of discussion.

This project has been exciting, incredibly interesting to learn of the wide range and depth of research undertaken at the School and to design a window graphic that will stand the test of time and be there to inspire future generations is a privilege.

“Sarah listened to our needs, the requirements of our vision for the reception window. It had to have impact, allow light through it, accomodate for the south facing heat, be of interest to our future generations of engineers and produced within a tight timescale – all these demands were met and the design has exceeded our expectations – thank you!”